OLED (Organic Light Emitting Diode) en AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) zijn twee vergelijkbare beeldschermtechnologieën die worden gebruikt in moderne elektronische apparaten, zoals smartphones, televisies en sommige laptops. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen OLED en AMOLED:

 

 

OLED (Organic Light Emitting Diode)

  1. Technologie: OLED-schermen maken gebruik van organische materialen die oplichten wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd. Elke pixel in een OLED-scherm kan individueel worden aangestuurd om licht uit te zenden of volledig uit te schakelen.

  2. Constructie: OLED-schermen hebben een basislaag van organisch materiaal, gevolgd door lagen voor elektronische componenten en elektroden. Dit maakt ze dunner en flexibeler dan traditionele LCD-schermen.

  3. Beeldkwaliteit: OLED-schermen bieden diepere zwarttinten en een hoger contrast in vergelijking met LCD-schermen. Dit komt doordat individuele pixels kunnen worden uitgeschakeld om perfecte zwarttinten te creëren.

  4. Energie-efficiëntie: OLED-schermen zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele LCD-schermen, omdat ze alleen energie verbruiken voor de actieve pixels.

 

AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode)

  1. Technologie: AMOLED is een subcategorie van OLED-technologie en maakt gebruik van een actieve matrix om individuele pixels aan te sturen. Dit resulteert in snellere responstijden en verbeterde kleurreproductie in vergelijking met passieve matrix OLED-schermen.

  2. Constructie: AMOLED-schermen zijn voorzien van een actieve matrix, bestaande uit dunne-filmtransistors (TFT's) die individuele pixels aansturen. Dit leidt tot een verbeterde responstijd en nauwkeurigere kleurreproductie.

  3. Beeldkwaliteit: AMOLED-schermen bieden dezelfde voordelen als OLED-schermen, zoals diepere zwarttinten en een hoger contrast. Dankzij de actieve matrix-technologie hebben AMOLED-schermen over het algemeen een betere kleurreproductie en een groter kleurbereik.

  4. Energie-efficiëntie: AMOLED-schermen zijn energiezuinig omdat ze individuele pixels kunnen uitschakelen wanneer ze niet in gebruik zijn, wat resulteert in een lager energieverbruik.

 

In het kort kunnen we stellen dat AMOLED een geavanceerdere versie van de OLED-technologie is, waarbij actieve matrixtechnologie wordt toegepast voor verbeterde prestaties en beeldkwaliteit. Beide technologieën bieden echter superieure kleurreproductie, hoger contrast en diepere zwarttinten in vergelijking met traditionele LCD-schermen.