Het is natuurlijk ideaal als je laptop lang meegaat op één acculading, zowel onderweg als thuis op de bank. Niets is vervelender dan een lege laptopaccu midden in een belangrijk project. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de accuduur van je laptop aanzienlijk te verlengen.

Dit artikel richt zich op manieren om je laptop langer te laten werken op één acculading en bevat handige tips en trucs. We behandelen onder andere:

1. Hoe je de accuduur van je laptop kunt verbeteren.
2. Het belang van de conditie van je laptopaccu.
3. Methoden om de levensduur van je accu te verlengen.

Helderheid van je scherm

Verlaag de helderheid van je laptopscherm om de accuduur te verlengen. Het beeldscherm is een van de grootste energiegebruikers, vooral bij maximale helderheid. Verminder de helderheid overdag of in goed verlichte ruimtes naar een comfortabel leesbaar niveau om aanzienlijk batterijvermogen te besparen. Ook 's avonds of in slecht verlichte ruimtes is een lagere helderheid gunstig voor je ogen. Pas de helderheid dus altijd aan de omstandigheden aan.

Draadloze verbindingen

Schakel draadloze verbindingen zoals wifi en bluetooth uit wanneer ze niet actief worden gebruikt. Deze verbindingen blijven continu zoeken naar netwerken en apparaten, wat onnodig batterijverlies veroorzaakt. Schakel beide eenvoudig uit door de vliegtuigstand van je laptop te activeren. Individueel uitzetten kan ook via de instellingen.

Slaapstand

Stel de slaapstand in op 5 minuten in de energiebesparingsinstellingen van Windows. Hierdoor gaat je laptop sneller in de slaapstand bij inactiviteit, wat resulteert in aanzienlijke batterijbesparingen. Zorg ervoor dat je geopende documenten tijdig worden opgeslagen, aangezien je geen toegang meer hebt tot je werk in de slaapstand.

Overbodige programma's en tabs

Minimaliseer het aantal openstaande programma's en browsertabbladen, omdat elk extra proces de accucapaciteit belast. Sluit onnodige programma's en tabbladen en laat alleen datgene open wat je op dat moment echt nodig hebt. Achtergrond-apps zoals Dropbox en OneDrive verbruiken batterij zonder dat je het merkt. Schakel ze uit in Windows om energie te besparen.

Externe apparaten

Ontkoppel externe apparaten zoals smartphones en externe harde schijven, omdat deze extra stroom verbruiken en de accu belasten. Koppel ze los als je ze niet direct nodig hebt om onnodige belasting van de accu te voorkomen.

Levensduur accu

De levensduur van de accu is essentieel, aangezien deze afneemt naarmate de accu ouder wordt. Controleer regelmatig de conditie en leeftijd van je accu. Overweeg vervanging als de accu ouder is dan drie jaar of significant minder lang meegaat.

Vermijd slijtage

Vermijd slijtage door slim op te laden. Laat de accu niet volledig leeglopen, maar houd de lading tussen 20 en 80 procent. Hiermee voorkom je onnodige slijtage en optimaliseer je de levensduur van de accu.

Omgevingsfactoren

Voorkom blootstelling aan hitte en vocht, omdat dit schadelijk is voor de accu. Plaats je laptop niet in direct zonlicht of in vochtige ruimtes. Zorg voor voldoende ventilatie om oververhitting te voorkomen, waardoor de accu langer meegaat.